links
rechts

PRAKTIJK voor OSTEOPATHIE HILLEGOM en LISSE


H.M.J. HEEMSKERK D.O.-M.R.O.

   Praktijk

   Osteopathie

Wat is Osteopathie

Alles in het lichaam beweegt, van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Osteopathie is een veilige geneeskunde die zich richt op de beweging van en in het lichaam. Deze beweeglijkheid is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren.

Osteopathie is een manuele geneeswijze die zich richt op het vinden en behandelen van functiestoornissen in de mobiliteit van gewrichten en weefsels in het algemeen. Het doel is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren.

Osteopathie baseert zich op het concept dat de mens als levend organisme een structurele (anatomie) en functionele (fysiologie) eenheid is. Structuur en functie beïnvloeden elkaar wederzijds via vasculaire, neurologische, lymfatische en biomechanische weg.

Deze systemen werken mee om het lichaam gezond te houden of om een ziekte te bestrijden. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beënvloedt dat ook de rest van het lichaam.

Een osteopaat benadert de patiënt daarom als een geheel. Als een deel van het lichaam niet goed kan bewegen, dan kan dat klachten veroorzaken. Omdat alle weefsels met elkaar in verbinding staan, kan pijn uitstralen naar andere delen van het lichaam. Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging hapert en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.

Een osteopaat werkt uitsluitend met zijn handen. Hij/zij gebruikt geen medicijnen of apparaten. Hij of zij mobiliseert wat moet bewegen en herstelt zo met (overwegend) zachte handgrepen het zelfgenezend vermogen van het lichaam.

Een osteopaat is geen vervanger van de huisarts of specialist, maar werkt er juist mee samen. Als het nodig is verwijst een osteopaat door.